Veiligheidsnormeringen

Onderstaand een toelichting op de betekenis van de EN normeringen;

Alle veiligheidsschoenen en beroepsschoenen zijn onderverdeeld in een veiligheidsclassificatie volgens de EN (Europese normeringrichtlijnen voor schoenen). Voor beroepsschoenen geldt als regel de EN20347 normering. Voor werkschoenen geldt de EN20345 met als toevoeging de S van Safety. Deze is onder te verdelen in de classificaties SB, S1, S1p, S2, S3, S4 en S5 waarbij als basisveiligheid (S Basis) een veiligheidsneus verwerkt zit die een impact kan weerstaan van 200 joule.

 Stalen neus

  • EN20345 S1: Als SB + antistatisch en energieopname in de hak, geschikt voor droge werkomstandigheden.

 

  • EN20345 S1p: Als S1 + zoolplaat bescherming

 

  • EN20345 S2: Als S1 + geschikt voor vochtige werkomstandigheden

 

  • EN20345 S3: Als S2 + zoolplaat bescherming

 

  • EN20345 S4: Als S2 maar dan vervaardigd uit van PU, rubber of kunststofmaterialen

 

  • EN20345 S5: Als S4 + zoolplaat bescherming

 

 

Zweetvoeten

Zweetvoeten

 

Zweetvoeten kun je niet voorkomen en of verminderen. Het is een gevoelskwestie. Een mens produceert immers gemiddeld 120 ml vocht per voet op een dag. Daarom is het belangrijk je voeten het gevoel te geven dat de vochtabsorptie zo optimaal mogelijk is. Hierdoor ervaar je minder natte voeten doordat het vocht door de absorptie afgevoerd wordt van je voeten. 

Waarom klachten?

Klachten met betrekking tot zweetvoeten komen bij dragers van werkschoenen procentueel meer voor dan bij dragers van vrijetijdsschoenen.

Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Producenten/fabrikanten van veiligheidsschoenen horen zich aan normeringen te houden. Deze normeringen beginnen al bij de grondstoffen keuze. Hierbij horen de materialen aan de gestelde eisen te voldoen.

Leder wat geschikt is voor werkschoenen wordt getest met o.a. de waterproof test en/of de treksterkte. Treksterkte past men toe voor schoenen in de SB, S1 en S1p normering. Hierbij wordt met de treksterkte de kwaliteit van het materiaal, o.a. leder, getest. Bij het halen van de normering mag dit product gebruikt worden voor SB, S1 of S1P veiligheidsschoenen. De waterproef test past men toe voor schoenen in de S2 en S3 normering. Hierbij wordt het leder in een waterbak gelegd. Op dit leder legt men een elektroden deze moet een bepaalde tijd droog blijven. Des te vaster de structuur van het leder des te sterker het leder. Dus leder soorten of andere technische materialen die gebruikt mogen worden voor de productie van werkschoenen hebben wel de mogelijkheid om vocht op te nemen van zweetvoeten maar zal dit veel langzamer doen als schoenen met dun lichter leder of schoenen met andere materialen die niet genormeerd zijn.

Hiernaast hebben veiligheidsschoenen ook nog een veiligheidsneus die helemaal niet ademt. Als deze veiligheidsneus ook nog van staal of aluminium is trekt het bij temperatuurswisselingen ook nog vocht aan. Hierdoor gaat het warme vocht van je zweetvoeten zich concentreren bij je tenen. Dit vocht slaat tegen de binnenkant van de metalen neus aan en koelt af. De ontstane condens loopt via de zijkant naar het diepste punt in de schoen. Indien je voor dit vocht geen buffer in je schoen hebt resulteert dit in irritatie onder de bal van je voeten. Branderig/hard gevoel onder je voorvoeten. Kortom inleveren van loopcomfort.

 Wat kun je er tegen doen?

Meestal weten schoenendragers wel of ze prettig lopen in volleder schoenen of in schoenen met vochtopnemende voeringen zoals textiel, wol, (synthetisch) technische materialen, Cordura, Cambrell enz….

In alle gevallen is het belangrijk dat je de schoenen na je werktijd laat ventileren, leg hierbij de inlegzooltjes uit de schoenen. Je hebt dan meerdere delen die kunnen drogen. Hier heb je ook de mogelijkheid om twee paar inlegzooltjes te gebruiken. Wissel deze om zodat je iedere morgen het droogste paar zooltjes kun gebruiken. Gedurende de volgende werkperiode horen deze weer een hoeveelheid vocht op te kunnen nemen zodat je als drager er geen last van hebt. Laat schoeisel drogen in een ventilerende ruimte. (niet bij de kachel of verwarming) Bij de verwarming droogt het leder uit en verliest de schoen loop comfort. Zorg ervoor dat de “spons” leeg is alvorens je weer aan het werk gaat. 

Ook is het heel belangrijk dat je iedere dag schone sokken aan doet. Dat je na je werktijd de schoenen uit doet en constateert dat je hele natte sokken hebt is geen probleem. Een mens produceert gemiddeld 120 ml vocht per voet op een werkdag. Je moet zorgen dat je gedurende die werkdag er geen last van hebt. Draag in je veiligheidsschoenen goede, stevige sokken. Wandelsokken of stevige sokken van katoen of wol, met zo min mogelijk synthetische materialen. Was de sokken niet met wasverzachter. Wasverzachter sluit de structuur van de vezel af waardoor deze geen vocht op kan nemen. Probeer jezelf na het douchen maar eens af te drogen met een handdoek die gewassen is in wasverzachter en een handoek die daar niet in gewassen is. Je zult zien dat de handdoek zonder wasverzachter veel beter droogt. Goede sokken hebben de eigenschap om gedurende een werkdag het vocht bij je huid weg te houden en dit vocht door te kunnen geven aan de voering van de schoenen. Zorg hierom dat je schoenen draagt met voor jou de prettigste voering. Vaak geeft bij extreme irritatie volledig ledervoering de voorkeur. 

Andere symptomen

Irritatie bij tenen wordt veelal zwemmerseczeem, voetschimmel of schimmelinfectie genoemd. Indien je gevoelig bent voor deze irritatie speelt dit bij het dragen van veiligheidsschoenen direct op. 

Hoe kom je eraan? Mensen hoeven nog niet eens te weten dat ze voetschimmel bij zich dragen en gaan naar een zwembad, kleedruimte sportschool, camping en sauna, plekken waar mensen op blote voeten lopen. Andere mensen lopen op dezelfde plek en nemen het mee naar huis. Voetschimmel kun je niet afwassen. Je huisgenoten gebruiken ook uw badkamer. Zo loopt iedereen het op. Even voor alle duidelijkheid, deze veelvoorkomende irritatie loop je dus op in accommodatie waar je op blote voeten loopt of thuis in je badkamer. Dit loop je nooit op in je schoenen of veiligheidsschoenen. 

Nu zijn er mensen die een hoge weerstand hebben en er niets van merken, andere zijn er veel gevoeliger voor. Aangezien er verwacht wordt dat je actief bent in je sportschoenen en je veiligheidsschoenen zal ook in deze situatie irritatie zich het eerste aandienen. Ook bij veiligheidsschoenen hebben voetschimmels de mogelijkheid om zich in de schoenen te hechten. Door de lichaamswarmte en vocht worden deze continue uitgewisseld met de schoenen en de huid. 

Wat kun je tegen voetschimmel doen?

Consequent drie weken je voeten behandelen met Daktarin zalf. Bij aanvang van je voeten behandeling, al je schoenen een aantal dagen behandelen met speciaal talkpoeder voor voetschimmel. Je kunt deze talkpoeder ook voor je voeten gebruiken. Pas hierbij wel op, je voeten met talkpoeder behandelen alleen als het prettig aanvoelt, je huid kan ook te droog worden. Dus zorg dat je huid soepel blijft.

Heel belangrijk, desinfecteer je loopgedeelte van je badkamer. Waarschuw je huisgenoten dat zij en jezelf badslippers dragen buiten de deur bij accommodaties waar je nu op blote voeten loopt. Tot slot, vergeet je binnenzolen niet uit de schoenen te halen zodat deze goed kunnen drogen en zorg voor goede sokken die minimaal 60 graden gewassen worden. Bij 60 graden worden de bacterien gedood.